måndag 18 januari 2010

Allergi mot sojaprotein

Det känns som att det inte är så jobbigt med allergi mot soja som det är med allergi mot mjölk. På allergicentrum sa de inget specifikt och eftersom Hugo inte har några akuta reaktioner så gör det inget om han får i sig spår av soja. Jag var dock tvungen att kolla upp lite om allergi mot soja och jag fann följande:

ÄRT-BÖNALLERGI (inklusive sojaallergi)
När det gäller allergi mot baljväxter kan känsligheten variera mycket. En del tål t ex inte gröna ärter men alla andra, en del tål små mängder av vissa sorter etc.
Det oftast förekommande är reaktion mot sojabönor (sojaprotein).

SOJAPROTEINALLERGI
Sojaolja och sojalecitin utesluts inte automatiskt i sojaproteinfri mat, endast när det gäller extrem allergi och känd reaktion mot dessa. Sojaolja och sojalecitin klarar nästan alla med sojaallergi

Lecitin
framställs i regel från sojabönan. Detta lecitin kan ibland innehålla sojaprotein. Vid Statens Livsmedelsverket har flera sojalecitinprodukter analyserats.
I någon återfanns spårmängder sojaprotein. Dessutom analyserades ett flertal margariner med sojalecitin. Inte i någon av dessa påvisades sojaprotein. Detta utesluter dock inte att extremt sojaallergiska personer kan reagera på margarin innehållande sojalecitin även om sannolikheten är liten. Sojalecitin har nummer E 322.
Sojaolja innehåller normalt inte sojaprotein. Vid analys av matoljor baserade på sojaolja kunde man inte heller återfinna proteinrester.

Sojasås och hydrolyserat protein (HVP)
Undersökningar tyder på att det, trots fermentering och hydrolysering, finns proteinrester kvar i sojasåser och HVP som kan utgöra en risk för allergiker.


Sojaprodukter
sojabönor, sojamjöl, sojaflingor, sojadryck, soja"grädde", soja"yoghurt", soja"ost", soja"mjukost", tofu, miso, tempe
sojaproteinisolat, texturerade sojaproteiner
sojaprotein kan vara deklarerat som vegetabiliskt protein
sojaolja kan vara deklarerat som vegetabiliskt fett
sojabönshemicellulosa E 426.Sojabönshemicellulosa utvinns ur sojabönsfiber och kan
innehålla upp till 20% sojaprotein, och kan komma att användas i
relativt stora mängder i vissa livsmedel. Det kan användas som
förtjocknings- och stabiliseringsmedel, emulgeringsmedel,
klumpförebyggande medel och som ytbehandlingsmedel. Det får
användas i t ex yoghurt, dressing, bakade produkter, nudlar, ris,
frysta livsmedel och gelégodis.

Användning av soja i livsmedel
Sojamjöl används som ingrediens inom bageriindustrin för att förlänga färsk-hållningen och ge bröd en ljusare färg. Kan också användas föra att höja proteinhalten i andra produkter. Ingår i många glutenfria produkter.
Sojaproteinisolat används för sin goda förmåga att binda vatten och fett, kan också användas som emulgeringsmedel och gelbildare.
Texturerade sojaproteiner kan användas i t ex färsprodukter. Inom hälsokostsortimentet förekommer flera olika köttliknande produkter.

Livsmedelsgrupper i vilka olika slags sojaproteiner kan ingå:

fiskfärsprodukter
charkuteriprodukter
kex
såser och soppor
äggersättning
pasta
matbröd
välling
köttprodukter
småkakor
mejeriprodukter
snacks
pannkakor
konfektyrer
blandade kryddor
mjuka kakor
drycker
frukostflingor
marmelad/sylt


Får väl lära mig de där E-numrena som kan innehålla soja. Och kanske ändå be dagis att kolla upp med köket att de inte använder sojaprodukter, men jag tror inte att de skall göra det...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

 

blogger templates | Make Money Online